Η μέγιστη φωτεινότητα όταν είναι ενεργοποιημένη, ένα πολύ φυσικό και ευχάριστο φως, πολύ μεγάλη διάρκεια ζωής, η εγγύηση της υψηλής ενεργειακής απόδοσης και της χαμηλής κατανάλωσης: αυτά είναι τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των λαμπτήρων LED. Επωφεληθείτε από τον οδηγό μας για να μάθετε τα πλεονεκτήματα αυτής της υψηλής απόδοσης τεχνολογίας που χρησιμοποιεί έως και 90% λιγότερη ενέργεια από τους λαμπτήρες πυρακτώσεως.

5 λόγοι για να επιλέξετε λαμπτήρες LED

Η επιλογή λαμπτήρων LED αποδεικνύεται νικηφόρα επιλογή. Στην πραγματικότητα, τα πλεονεκτήματα είναι αναρίθμητα και απτά:

  • Η εξοικονόμηση είναι η πρώτη πτυχή που πρέπει να ληφθεί υπόψη: με την ίδια φωτεινή ροή που εκπέμπεται, η διατήρηση ενός λαμπτήρα LED για μία ώρα είναι ισοδύναμη, από την άποψη της κατανάλωσης, με τη διατήρηση ενός λαμπτήρα πυρακτώσεως για τέσσερις ώρες. Εκτιμάται ότι μια μέση οικογένεια καταναλώνει 250 kWh φωτισμού κάθε χρόνο όταν χρησιμοποιεί λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας: η κατανάλωση μειώνεται στα 60 kWh επιλέγοντας λαμπτήρες LED.
  • Η διάρκεια του φωτισμού LED δεν είναι αμελητέα : αυτοί οι λαμπτήρες χαρακτηρίζονται από έναν κύκλο ζωής που είναι είκοσι φορές υψηλότερος από αυτόν των παραδοσιακών λαμπτήρων και δύο φορές μεγαλύτερος από αυτόν των λαμπτήρων εξοικονόμησης ενέργειας.
  • η προσαρμογή αντιπροσωπεύει μια ακόμη θετική πτυχή: Μπορείτε να αποφασίσετε το χρώμα του φωτός (ζεστό, κρύο, ουδέτερο ή πολύχρωμο) ως συνάρτηση του περιβάλλοντος στο οποίο βρίσκεται ο λαμπτήρας. Μπορείτε επίσης να επιλέξετε τη γωνία της δέσμης φωτός, επιλέγοντας κατευθυντικούς ή μη κατευθυντικούς λαμπτήρες.
  • η οικολογική βιωσιμότητα αυτής της τεχνολογίας μεταφράζεται σε χαμηλότερες επιπτώσεις στο περιβάλλον και μεγαλύτερη ασφάλεια για την υγεία σας: 95% ανακυκλώσιμα και απαλλαγμένα από τοξικές ουσίες, οι λαμπτήρες LED δεν εκπέμπουν μαγνητικά πεδία, υπεριώδεις ακτίνες ή υπέρυθρη ακτινοβολία . Επιπλέον, δεν χρησιμοποιούν επιβλαβή αέρια ή νήματα και δεν είναι επικίνδυνα σε περίπτωση άμεσης επαφής επειδή αναπτύσσουν μικρή ποσότητα θερμότητας.
  • Και, τελευταίο αλλά σίγουρα όχι λιγότερο σημαντικό, οι λαμπτήρες LED ανάβουν αμέσως , μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς χώρους, δεν είναι ευαίσθητοι στις καταπονήσεις και το κρύο και μπορούν να αντέξουν πολλούς κύκλους ενεργοποίησης και απενεργοποίησης.

Ανακαλύψτε τους λαμπτήρες LED

Αντικαταστήστε τους παλιούς λαμπτήρες με φώτα LED

Το πρώτο βήμα που πρέπει να κάνετε κατά τη μετάβαση σε φωτισμό LED είναι να ελέγξετε τον τύπο του προσαρτήματος και, στη συνέχεια, να εισάγετε τη λάμπα στη θήκη της λάμπας . Η αντικατάσταση ενός παλιού προβολέα ή ενός παλιού λαμπτήρα ή λαμπτήρα κεριών δεν παρουσιάζει ιδιαίτερες δυσκολίες, καθώς η τεχνολογία LED είναι διαθέσιμη σε όλα τα υπάρχοντα φωτιστικά λαμπτήρων πυρακτώσεως, αλογόνου και εξοικονόμησης ενέργειας. Θα πρέπει απλώς να επιλέξετε το εξάρτημα που αντιστοιχεί στον λαμπτήρα που θα αντικατασταθεί

Ζεστό, κρύο, ουδέτερο ή πολύχρωμο: το χρώμα του φωτός LED

Οι λαμπτήρες LED μπορούν να έχουν ζεστό, κρύο ή ουδέτερο φως . Επίσης, σκεφτείτε την ύπαρξη χρωματιστών ή ιριδίζων λαμπτήρων (πολύχρωμοι RGB) , πολύ διακοσμητικοί και άμεσης οπτικής πρόσκρουσης, καθώς και λαμπτήρων LED που ενσωματώνουν όλες τις αποχρώσεις του φωτός (CCT Color Changing Temperature ). Ο χρωματικός τόνος του φωτός που εκπέμπεται από τους λαμπτήρες LED μετριέται σε βαθμούς Kelvin (K). Όσο χαμηλότερος είναι ο βαθμός Kelvin, τόσο πιο ζεστό θα είναι το φως. Όσο υψηλότερος είναι ο αριθμός Kelvin, τόσο περισσότερο το φως θα τείνει να μπλε. Αναφέρονται στη συσκευασία, οι βαθμοί Kelvin είναι η μονάδα μέτρησης στην οποία πρέπει να αναφερθείτε για να κατανοήσετε την απόχρωση του φωτός που εκπέμπεται από τη λάμπα.

Μπορείτε να επιλέξετε μεταξύ:

  • ζεστό φως : οι αποχρώσεις των χρωμάτων περιλαμβάνουν κίτρινο, κόκκινο, πορτοκαλί και ζεστό λευκό. Αν θέλετε ένα ελαφρύ αυτού του είδους, τη χορήγηση προτίμηση σε μια λάμπα με χαμηλότερη θερμοκρασία χρώματος 3.300 K. Να θυμάστε ότι το πιο διαδεδομένο είδος είναι ότι η θερμοκρασία είναι 2.700 K . Αυτά τα ευχάριστα και φιλόξενα χρώματα ενδείκνυται να φωτίζουν όχι μόνο την κουζίνα και το σαλόνι , αλλά και τον χώρο ύπνου και τα γραφεία.
  • κρύο φως : σε αυτήν την περίπτωση, η κλίμακα απόχρωσης κυμαίνεται από κρύο λευκό έως μπλε και μπλε. Αν ψάχνετε για ένα φως με κρύο αποτέλεσμα, θα πρέπει να στραφείτε σε λαμπτήρα LED με θερμοκρασία πάνω από 5.300 Kelvin. Ο πιο διαδεδομένος τύπος είναι ότι η θερμοκρασία είναι 6.400 Κ . Αυτό το φως είναι κατάλληλο για το φωτισμό των κουτιών, των εξωτερικών χώρων και των μεγάλων επιφανειών, όπως εκείνων των αποθηκών, των σούπερ μάρκετ και άλλων χώρων ανοιχτών στο κοινό. Εξαιρετική είναι η χρήση αυτού του φωτός ακόμη και σε δωμάτια επιπλωμένα σε σύγχρονο στιλ, όπου η χρήση μεταλλικών επιφανειών είναι μεγάλη. Το κρύο φως ισχύει εξίσου για την ενίσχυση των τοίχων σε πράσινο, μπλε και μοβ.
  • ουδέτερο φως : το αντιληπτό φως τείνει κυρίως σε ένα πολύ ομοιόμορφο λευκό, αποτέλεσμα της συνάντησης θερμών και κρύων φασμάτων φωτός. Για ένα ουδέτερο λευκό, η επιλογή πρέπει να πέφτει σε μια λάμπα με τιμές μεταξύ 3.300 και 5.300 Κ. Λόγω των χαρακτηριστικών του, αυτό το φως συνιστάται για το φωτισμό των δωματίων του σπιτιού που προορίζονται για χαλάρωση καθώς δεν αλλοιώνει τα χρώματα και προάγει τη συγκέντρωση .
  • RGB Multicolor : οι έγχρωμοι λαμπτήρες που ενσωματώνουν την τεχνολογία RGB Multicolor, εξοπλισμένοι με κόκκινα, μπλε και πράσινα LED. Χάρη στην ενεργοποίηση και απενεργοποίηση των μεμονωμένων λυχνιών LED, λαμβάνονται όλα τα χρώματα της χρωματικής κλίμακας και είναι δυνατή η μεταβολή του χρώματος του λαμπτήρα .
  • CCT ( Θερμοκρασία αλλαγής χρώματος ) : Λάμπες LED με τεχνολογία CCT (αρκτικόλεξο για αλλαγή θερμοκρασίας χρώματος), χάρη στην οποία όλες οι αποχρώσεις του φωτός (ζεστό, κρύο και ουδέτερο) υπάρχουν σε έναν μόνο λαμπτήρα , ρυθμιζόμενοι με ειδικό τηλεχειριστήριο .

Επίσης, δεν πρέπει να παραβλέπεται  η κατεύθυνση του φωτός: μια πηγή φωτός που φωτίζει από πάνω προς τα κάτω είναι προτιμότερη στην κουζίνα και σε χώρους που προορίζονται για στιγμές ευχαρίστησης. Ωστόσο, προτιμάται μια πηγή που φωτίζει από κάτω προς τα πάνω, όπου θέλετε να αποφύγετε περιοχές σκιάς ή λάμψης λόγω υπερβολικού άμεσου φωτός.

Το σχήμα των λαμπτήρων LED:

Εάν πρέπει να αντικαταστήσετε έναν παλιό λαμπτήρα με έναν LED, η συμβουλή μας είναι να επιλέξετε το ίδιο σχήμα με το προηγούμενο. Η ταυτοποίηση του καταλληλότερου σχήματος συνδέεται στενά με τον τύπο του πολυελαίου στον οποίο εισάγεται ο λαμπτήρας. Για παράδειγμα, το σχήμα του πλανήτη ταιριάζει καλά με κρεμαστά φωτιστικά όπως αυτά στην κουζίνα ή στην τραπεζαρία. Στην περίπτωση προβολέων ή φώτων τοίχου, λάβετε υπόψη ότι ένας ελαφρώς σημαντικός λαμπτήρας ενδέχεται να μην εισέλθει στο διαχύτη. Η γκάμα σχημάτων που διατίθενται σήμερα είναι πολύ μεγάλη και μπορεί να ικανοποιήσει τις πιο διαφορετικές αισθητικές ανάγκες.

Πιο κάτω θα δείτε κάποιους βασικούς και συχνούς τύπους λαμπτήρων:

Πόσο φως βγάζει ένας λαμπτήρας LED;

Εάν με τους παλιούς λαμπτήρες αναφερθήκαμε στο Watts για να καταλάβουμε πόσο φως έκανε ο λαμπτήρας, με φωτισμό LED είναι απαραίτητο να ληφθούν υπόψη οι αυλοί (και συνεπώς η φωτεινή ροή) για να γνωρίζουμε την ποσότητα φωτός που εκπέμπεται από τον λαμπτήρα.

Ο αυλός (lumen), στην πραγματικότητα, είναι η μονάδα μέτρησης της φωτεινότητας : όσο υψηλότερος είναι ο αριθμός των αυλών, τόσο φωτεινότερος θα είναι ο λαμπτήρας. Τα Watts , από την άλλη πλευρά, αντιπροσωπεύουν τη μονάδα μέτρησης για την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας.

Για παράδειγμα, ένας παλιός λαμπτήρας πυρακτώσεως 100 Watt παράγει περίπου 1.500 lumens. Για έναν λαμπτήρα LED, περίπου 15 watt αρκούν για να παράγουν την ίδια ποσότητα φωτός. Συνήθως ο μέσος όρος αναλογίας watt : lumen είναι 1 : 100.

Για ένα μεγάλο δωμάτιο, είναι καλό να επιλέξετε λαμπτήρα 2.000 lumen . Εάν, από την άλλη πλευρά, η περιοχή που θα φωτιστεί δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλη, αρκούν 1.000 lumens. Εάν πρέπει να ρίξετε λίγο φως σε ένα συγκεκριμένο σημείο (όπως στην περίπτωση των λαμπτήρων γραφείου), 500 lumens μπορεί να είναι αρκετά.

Υπάρχει λόγος για τη φωτεινή απόδοση σχετικά με τη σχέση μεταξύ της φωτεινής ροής που εκπέμπεται από ένα φωτιστικό και της απορροφούμενης ισχύος: όσο μεγαλύτερη είναι η φωτεινή απόδοση του λαμπτήρα, τόσο χαμηλότερη είναι η κατανάλωση.

Πόσα μπορείτε να εξοικονομήσετε με έναν λαμπτήρα LED; Η εξοικονόμηση στην κατανάλωση είναι απτή : απλώς σκεφτείτε ότι για 500 ώρες φωτεινότητας, ένας λαμπτήρας LED καταναλώνει 500 kW, σε σύγκριση με 1.150 kW που (όλα τα άλλα πράγματα είναι ισοδύναμα) θα καταναλώνουν λαμπτήρα εξοικονόμησης ενέργειας. Η εξοικονόμηση σχετίζεται επίσης με τη χαμηλότερη συχνότητα αντικατάστασης λαμπτήρα .

Λαμπτήρες LED νήματος ή ματ: εδώ είναι οι διαφορές

Σε παραδοσιακούς αδιαφανείς λαμπτήρες, τα LED είναι τοποθετημένα σε ένα επίπεδο και εκπέμπουν φως σε μία μόνο κατεύθυνση. Αντ ‘αυτού, σε λαμπτήρες πυράκτωσης LED , το εξωτερικό του λαμπτήρα είναι διαφανές και τα LED είναι τοποθετημένα σε σύρμα: το φως LED εκπέμπεται ομοιογενώς στο δωμάτιο. Η επιλογή της μιας ή της άλλης τυπολογίας είναι μια καθαρά αισθητική επιλογή. Η ποσότητα του φωτός είναι η ίδια: αλλάζει μόνο η ομοιομορφία με την οποία εκπέμπεται. Οι αδιαφανείς λαμπτήρες προσφέρουν μονοκατευθυντική δέσμη φωτός. Στους λαμπτήρες LED το φως που εκπέμπεται είναι ζεστό και γλυκό και, κοιτάζοντας τους, φαίνεται να βλέπουμε τους παλιούς λαμπτήρες πυρακτώσεως.