Εσωτερικός Φωτισμός

Εσωτερικός φωτισμός – δημιουργήστε φωτεινά σημεία στο σπίτι σας

Όλοι έχουμε διαφορετικές ιδέες για το τι κάνει ένα σπίτι άνετο, εδώ, ο φωτισμός έχει μεγάλο ρόλο να παίξει. Ο φωτισμός δεν είναι απλώς φωτισμός ,βοηθά στη ρύθμιση της διάθεσης και αυτό είναι που κάνει το σωστό εσωτερικό φωτισμό τόσο σημαντικό. Στη Home Χατζηπάντος έχουμε μια μεγάλη γκάμα εσωτερικού φωτισμού για να καλύψουμε κάθε ανάγκη που προκύπτει.

Ο εσωτερικός φωτισμός ρυθμίζει τη διάθεση

Ο φωτισμός παίζει σημαντικό ρόλο στην καθημερινή μας ζωή, τόσο στη δουλειά μας όσο και στο σπίτι μας. Για παράδειγμα, ο σωστός εσωτερικός φωτισμός είναι σημαντικός όταν κάθεστε σε μια άνετη καρέκλα με ένα συναρπαστικό βιβλίο, περνώντας ώρες στο τραπέζι φαγητού μαζί με καλούς φίλους, δουλεύοντας έντονα στο γραφείο ή διαβάζοντας ιστορίες για ύπνο στο παιδικό δωμάτιο. Όλες αυτές οι δραστηριότητες απαιτούν τον κατάλληλο φωτισμό για να είναι η ατμόσφαιρα σωστή.

Πρέπει το φως στο σπίτι μου να είναι κρύο ή ζεστό

Επιλέξτε ένα ζεστό φως πάνω από το τραπέζι, δηλαδή 2700-3000 βαθμούς kelvin και ένα πιο κρύο, πιο χρωματικό φως για τον καθρέφτη του μπάνιου, δηλαδή 3000-4000 βαθμούς kelvin. Κατά προτίμηση φως που προέρχεται και από τις δύο πλευρές. Είναι επίσης καλό εάν τα φωτιστικά οικιακής εργασίας έχουν ελαφρώς πιο κρύο φως – έως και 4000 βαθμούς kelvin.

Πόσο ψηλά πρέπει να κρέμονται τα φωτιστικά;

Πολλοί άνθρωποι κρεμούν τα φωτιστικά εσωτερικού χώρου πολύ ψηλά. Το βλέπουμε συχνά σε παιδικά δωμάτια, όπου πολλοί άνθρωποι έχουν την ιδέα ότι ένα φωτιστικό πρέπει να φωτίζει ολόκληρο το δωμάτιο και ως εκ τούτου πρέπει να κρέμεται ψηλά. Αντ ‘αυτού, προτείνουμε να χρησιμοποιείτε πολλά φωτιστικά, ώστε να υπάρχουν φώτα για διαφορετικούς σκοπούς. Τα φωτιστικά επάνω από το τραπέζι δεν πρέπει να είναι πολύ ψηλά. Ένας καλός κανόνας είναι να κρεμάσετε τα φωτιστικά 50 έως 70 εκατοστά πάνω από το τραπέζι. Μόνο σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις χρειάζεται ακόμη να κρεμάσετε το φως υψηλότερο από 60 εκατοστά.

Πόσο κοντά πρέπει να κρέμονται τα φωτιστικά μεταξύ τους πάνω από το τραπέζι της τραπεζαρίας;

Σε πολλά σπίτια, ένα φωτιστικό μενταγιόν σε κεντρική θέση κρέμεται πάνω από το τραπέζι της τραπεζαρίας και μερικές φορές τρία μικρότερα μενταγιόν κατανέμονται ομοιόμορφα κατά μήκος του τραπεζιού. Συχνά, τα φωτιστικά κρέμονται με μεγάλη απόσταση μεταξύ τους – και γίνονται τρία πλωτά σημεία αντί για μονάδα. Προτείνουμε να μετακινήσετε τα φωτιστικά κοντά , έτσι ώστε να κρέμονται ως ομάδα δύο, τριών ή περισσότερων ανάλογα με το μήκος του τραπεζιού. Εάν τα φωτιστικά έχουν διάμετρο 20-25 cm, καλό είναι να κρεμαστούν με απόσταση από το κέντρο του καλωδίου έως το κέντρο του επόμενου καλωδίου περίπου 30-35 εκατοστά.

Εξωτερικός Φωτισμός

Σημεία φωτισμού

Οι ανάγκες φωτισμού ενός εξωτερικού χώρου σε σχέση με έναν εσωτερικό, είναι εντελώς διαφορετικές. Υπάρχουν κοινές παράμετροι, όπως η σωστή κατανομή του φωτισμού, ανάλογες με τη χρήση του χώρου, αλλά δεδομένου ότι στους εξωτερικούς χώρους δεν υπάρχει δομημένο περιβάλλον, πρέπει να εστιάσουμε την προσοχή μας σε συγκεκριμένα σημεία. Ο φωτισμός μπορεί να είναι ανάδειξης, τονισμός αρχιτεκτονικών στοιχείων του κτηρίου, ζωντάνεμα της βλάστησης. Κάθε περίπτωση εξειδικεύεται ανάλογα με το θέμα που πρέπει να φωτιστεί. Άλλη κατηγορία είναι ο φωτισμός σήμανσης, αφορά σε σημεία διάβασης, δηλαδή σκάλες και μονοπάτια, και οριοθέτησης, δηλαδή μάντρες, ώστε να μπορεί να κινηθεί κανείς με ασφάλεια. Μη φοβηθείτε τις εναλλαγές στη θερμοκρασία του φωτός. Δημιουργήστε ένα ενδιαφέρον παιχνίδι με ψυχρό και ζεστό φωτισμό. Κάποια φυτά τονίζονται καλύτερα με ψυχρό φως, άλλα με ζεστό. Το ψυχρό φως δίνει μία αίσθηση απόκοσμη αλλά και παράλληλα πολύ εντυπωσιακή. Μη χρησιμοποιείτε ποτέ ψυχρό φωτισμό σε χώρους καθιστικού γιατί θα δημιουργήσετε άγχος σε σας και τους καλεσμένους σας. Επιλέγουμε φωτιστικά εξωτερικού χώρου λοιπόν και για πρακτικούς λόγους, αλλά και για αισθητικούς, ώστε να δημιουργήσουμε την τέλεια ατμόσφαιρα για τον κήπο και το μπαλκόνι μας. Ανάλογα με την χρήση του χώρου σας λοιπόν μπορείτε να επιλέξετε και τον κατάλληλο φωτισμό! Εξαιρείται βέβαια η βεράντα η οποία επιβάλλει ένα φωτιστικό οροφής, αφού η χρήση της είναι δεδομένη έτσι κι αλλιώς.

Προστασία των φωτιστικών από εξωτερικές καιρικές συνθήκες

Πολύ σημαντικός κλάδος, ο οποίος απαιτεί την προσοχή σας, είναι το υλικό από το οποίο είναι φτιαγμένο το φωτιστικό. Από την στιγμή που είναι εξωτερικού χώρου, έρχεται αντιμέτωπο με όλες τις καιρικές συνθήκες, επομένως η στεγανότητα πρέπει να είναι η κατάλληλη. Στους βαθμούς στεγανότητας υπάρχουν διακυμάνσεις που ξεκινούν από το IP44 για μερικώς στεγασμένους χώρους(μπαλκόνια), IP54 για μη στεγασμένους χώρους (κάθετες επιφάνειες – τοίχοι, φωτιστικά δαπέδου), IP67 για απολύτως στεγανά φωτιστικά (χωνευτά, απλίκες) και IP68 για φωτιστικά δαπέδου που αντέχουν μέσα στο νερό.

Τα περισσότερα φωτιστικά είναι φτιαγμένα από χυτό αλουμίνιο και βαμμένα με προϊόντα που έχουν φίλτρα αντοχής στην υπεριώδη ακτινοβολία. Παρ’ όλα αυτά, καλό θα ήταν να επιλέγουμε το υλικό και σε σχέση με άλλους παράγοντες. Για παράδειγμα σε νησιωτικές περιοχές τα φωτιστικά θα πρέπει να είναι κατασκευασμένα από ορείχαλκο ή πλαστικό, δύο υλικά που αποδεδειγμένα αντέχουν περισσότερο σε αντίξοες συνθήκες (υφάλμυρα ή αλμυρά νερά).

Led

Υπάρχει δυνατότητα ρύθμισης στα LED;

Με τη νέα τεχνολογία LED, έχει γίνει πιο δύσκολο να ρυθμίσετε τους λαμπτήρες καθώς η τεχνολογία είναι αρκετά διαφορετική από τους λαμπτήρες πυρακτώσεως.
Η LED μπορούν να αυξομειώνονται εάν η λάμπα και το πρόγραμμα οδήγησης προσφέρουν αυτήν την ευκαιρία (αναγράφετε σε κάθε πηγή φωτισμού). Είναι σημαντικό να γνωρίζετε τον τύπο του dimmer που είναι εγκατεστημένο στο νοικοκυριό, καθώς τα παλιά dimmers σπάνια λειτουργούν με λαμπτήρες LED.

Εξοικονομούν ενέργεια τα LED;

Όταν αντικαθιστάτε έναν λαμπτήρα πυρακτώσεως με έναν λαμπτήρα LED εξοικονομείτε ενέργεια μεταξύ 70 και 80%. Η λυχνία LED έχει πολύ χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας, καθώς οι λαμπτήρες πυρακτώσεως δημιούργησαν φως από τη θερμότητα, η οποία απαιτεί πολλή ενέργεια.
Η λυχνία LED δημιουργεί φως από ηλεκτρόνια που αλλάζουν θέσεις με τη βοήθεια ηλεκτρικού ρεύματος, αναγκάζοντάς τους να απελευθερώσουν φωτόνια και είναι μια πολύ χαμηλή ενεργειακή διαδικασία.

Ποιες θερμοκρασίες χρώματος μπορώ να λάβω από ένα LED;

Για να δημιουργήσετε ένα άνετο περιβάλλον, προτείνεται ένας λαμπτήρας 2300-2700 kelvin. Αυτό δημιουργεί μια πιο ήπια και ζεστή θερμοκρασία φωτός.
Προτείνεται ο τέλειος λαμπτήρας πάνω από το τραπέζι φαγητού ή μια λάμπα δαπέδου δίπλα στον καναπέ, 2700 kelvin. Αυτό δημιουργεί ένα φυσικό θερμό φως.

Για φωτισμό εργασιακού περιβάλλοντος, προτείνεται ένας λαμπτήρας 3000-4000 kelvin. Αυτό δίνει μια λευκή και εστιασμένη ρύθμιση φωτισμού. Πάνω από 6500 kelvin σπάνια πρέπει να χρησιμοποιούμε διότι το φως αρχίζει να παίρνει το χρώμα του πάγου λευκό προς μπλε και έτσι παραποιούνται τα χρώματα στον χώρου.

Πόσο διαρκούν οι λαμπτήρες LED;

Οι λαμπτήρες LED έχουν μέση διάρκεια ζωής 15.000 ώρες και κύκλο εναλλαγής 20.000-50.000. Συνήθως, δεν είναι το ίδιο το LED που αποτυγχάνει πρώτα, αλλά το τροφοδοτικό που μετατρέπει το ρεύμα ώστε να ταιριάζει στις ανάγκες της λάμπας. Όταν ο λαμπτήρας έχει φτάσει την εκτιμώμενη διάρκεια ζωής του, π.χ. 15.000 ώρες, ο φωτισμός θα είχε μειωθεί στο 70% της αρχικής φωτεινότητας 100%.

Πώς είναι η εγγύηση των LED;

Ανάλογα τον κατασκευαστή παρέχετε από 3 εώς 5 χρόνια εγγύησης σε λαμπτήρες με ενσωματωμένο LED και 2 ή 3 χρόνια σε λαμπτήρες LED.

Watt ή Lumen όταν αγοράζω ένα LED;

Πρέπει να αγοράσετε λαμπτήρες με βάση τα Lumen / Watt. Όσο υψηλότερος είναι ο αριθμός, τόσο πιο ενεργειακά αποδοτικός είναι ο λαμπτήρας. Οι περισσότεροι λαμπτήρες έχουν το ισοδύναμο watt που αναγράφεται στη συσκευασία, σε περίπτωση που δυσκολεύεστε να αναπροσαρμόσετε τα νέα πρότυπα των LED.

Τι περιγράφει η τιμή CRI (Ra);

Το CRI σημαίνει δείκτη χρωματικής απόδοσης και περιγράφει πόσο καλά ένα φως αποδίδει χρώμα σε σύγκριση με μια πηγή φωτός αναφοράς. Για φώτα με 5000 kelvin ή παραπάνω, η πηγή αναφοράς είναι το φως της ημέρας. Εάν το φως είναι ίδιο με την πηγή αναφοράς, το CRI θα είναι 100. Οι περισσότεροι λαμπτήρες LED έχουν CRI, ή Ra, 80.

Ρύθμιση

Φωτισμού LED

Ο φωτισμός πρέπει να είναι ένα συναρπαστικό και διασκεδαστικό κομμάτι της διακόσμησης. Ο καλός φωτισμός είναι σημαντικός και το φως είναι ένα από τα στοιχεία που μπορούν να δημιουργήσουν ατμόσφαιρα στο σπίτι. Με το σωστό φωτισμό, πραγματοποιείται ένας μετασχηματισμός, αλλάζοντας μόνο ένα σπίτι σε ένα πραγματικό σπίτι. Η εξασθένιση μπορεί να βοηθήσει να γίνει αυτός ο μετασχηματισμός. Τώρα, περισσότερο από ό, τι στο παρελθόν, είναι δυνατή η προσαρμογή του φωτισμού ανάλογα με τις ανάγκες και την κατάσταση. Πολλοί άνθρωποι επιλέγουν να εγκαταστήσουν ένα dimmer για να επιτύχουν πιο ευέλικτο φωτισμό, μεγαλύτερη άνεση και κομψότητα. Με ένα αμυδρό, έχετε πολύ μεγαλύτερη δυνατότητα να προσαρμόσετε τους λαμπτήρες και το φωτισμό σας για διάφορες καθημερινές εργασίες και διαθέσεις. Για παράδειγμα, η πλήρης φωτεινότητα μπορεί να είναι βολική για τον καθαρισμό στο παιδικό υπνοδωμάτιο, ενώ κατά τον ύπνο υπάρχει ανάγκη για ένα απαλό και χαλαρωτικό φως. Το ίδιο ισχύει και για την κουζίνα, όπου απαιτείται καλό φως εργασίας ενώ μαγειρεύετε και προτιμάτε πιο ατμοσφαιρικό και άνετο φωτισμό κατά τη διάρκεια του δείπνου.

Αυξομείωση LED

Αυξομείωση LED
Η εξασθένιση μιας πηγής φωτός ήταν πολύ απλή. Ο λόγος είναι ότι με τους παλιούς λαμπτήρες πυρακτώσεως, τα dimmers λειτουργούσαν σαν μια βρύση. αν μειώνατε τη βρύση, λιγότερο νερό τρέχει – δηλ., αν ρυθμίσατε το ρυθμιστικό προς τα κάτω, βγαίνει λιγότερο φως. Η απενεργοποίηση ενός λαμπτήρα LED είναι πολύ διαφορετικό θέμα, καθώς το dimmer πρέπει τώρα να μπορεί να συνεργάζεται με τα ηλεκτρονικά που βρίσκονται σε όλους τους λαμπτήρες LED.
Η λυχνία LED να είναι κατάλληλη για εξασθένιση, αλλά πρέπει να γνωρίζετε ότι δεν λειτουργούν όλοι οι λαμπτήρες LED με δυνατότητα ρύθμισης με τον τρέχοντα ρυθμιστή. Αυτό οφείλεται στο ότι οι σύγχρονοι λαμπτήρες LED δεν είναι προσαρμοσμένοι να “επικοινωνούν” με παλαιότερα dimmers, καθώς αυτές είναι πολύ διαφορετικές τεχνολογίες. Με μερικούς λαμπτήρες με δυνατότητα ρύθμισης, μπορεί να είστε τυχεροί και το παλιό dimmer να είναι συμβατό με το λαμπτήρα, αλλά τις περισσότερες φορές θα διαπιστώσετε ότι τα δύο δεν είναι συμβατά – μεταξύ άλλων, μπορεί να αντιμετωπίσετε βουητό, θορύβους, τρεμόπαιγμα κ.λπ. Ένα LED dimmer είναι πάντα μια καλή ιδέα, καθώς είναι προσαρμοσμένο για πολύ χαμηλή κατανάλωση ισχύος και τα ηλεκτρονικά των λαμπτήρων LED.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι δεν μπορούν να απενεργοποιηθούν όλοι οι λαμπτήρες LED με δυνατότητα ρύθμισης σε κατάσταση απενεργοποίησης. Ορισμένοι λαμπτήρες θα μπορούν να μειώσουν μόνο το 10-20% της πλήρους φωτεινότητας. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι ο λαμπτήρας δεν έχει σχεδιαστεί για περαιτέρω εξασθένιση ή επειδή ο ρυθμιστής δεν έχει επαρκώς φορτωθεί.

Αντικατάσταση ενσωματωμένων LED σε φωτιστικά.

Η εξασθένιση των λαμπτήρων σε ενσωματωμένες πηγές φωτός LED λειτουργεί σύμφωνα με τις ίδιες αρχές με αυτές που περιγράφονται παραπάνω, ωστόσο, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι δεν μπορείτε απλά να αντικαταστήσετε την πηγή φωτός στη λάμπα, καθώς είναι μόνιμα ενσωματωμένη. Η αντικατάσταση μπορεί να γίνει μόνο από τον κατασκευαστή ή ειδικευμένο ηλεκτρολόγο. Ωστόσο, η σταθερή πηγή φωτός LED προσφέρει επίσης πολλές ευκαιρίες για τη δημιουργία λαμπτήρων που, στο σχεδιασμό τους και συνεπώς στο φωτισμό τους, προσφέρουν εντελώς διαφορετικές επιλογές από τους αντικαταστάσιμους λαμπτήρες στις πρίζες που όλοι γνωρίζουμε. Αυτοί μπορεί να είναι επιμήκεις λαμπτήρες με μακρά σειρά φωτός, πολύ επίπεδες λάμπες με κυκλικό φωτισμό ή ίσως κάτι εντελώς διαφορετικό – η ικανότητα του σχεδιαστή και του κατασκευαστή είναι τα όρια.